Ez egy bizalmi viszony, jó ha olyan terapeutához megyünk, akit megbízható ismerősünk ajánlott, akinek jó tapasztalatai vannak az adott segítővel.

Jó ha tájékozódni tudunk a munkamódszerei, hozzáállása felől, hogy megfelel-e számunkra. Vannak pszichológus és pszichiáter képzettségű és vannak egyéb segítő foglalkozású és spirituálisabb hozzáállású terapeuták, döntsük el hogy nekünk melyik megközelítés a szimpatikusabb. Én az utóbbiakhoz tartozom.

Vannak akik egy-két fontos mozzanatot állítanak fel és vannak akik annyit végeznek el egy állítás alatt, amennyit csak fel tud dolgozni a páciens. Mindenkinek saját teherbírása szerint kell ezek közül választania. Én a “tegyük meg a lehető legtöbbet most” vonalat képviselem.

Bert Hellinger (és sok kolléga) az idők folyamán az egyre kevesebb beszéd, és a “lélek mozgásai”-ra hagyatkozás felé ment el, vagyis kevés szóval végzi az állításait. Másrészről megmaradt a több beszéddel, verbális kifejezéssel dolgozó irányvonal is. Én igyekszem kombinálni e kettőt, mert a mozdulatok nagyon fontosak és hitelesek egy állítás során, ugyanakkor az igazság kimondása és a szertartások elvégzése is nagyon hatékonynak bizonyultak.

Árban is különbözőek vagyunk. Ha valaki csak az árat nézi olcsón megúszhatja, de általában a terapeuta tapasztaltságával arányosan emelkednek az árak. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy aminek megfizettük az árát, azt komolyabban vesszük, arra jobban vigyázunk és az állítások esetében ez segíthet, hogy az állítás eredményeinek tartósítását komolyabban vegyük. Az sem mindegy, mennyi ideig foglalkoznak velünk egy állítás során, hány kliensnek csinál egy terapeuta állítást egy nap alatt (érdemes erre rákérdezni érdeklődéskor). Én 4-5 csoportos állítást végzek el egy nap alatt és max. 2 egyéni állítást.

Ha az első alkalommal elégedetlenek vagyunk az eredményekkel, érdemes legalább még egy próbát tennünk egy másik terapeutával, mert a többség számára ez az eljárás nagyon hatékonynak és igen intenzívnek bizonyul, jelentős és makacs problémákon lehet túljutni segítségével, gyökeres változásokat indíthatunk be, vagyis érdemes többször is megpróbálkozni vele.

You must be logged in to leave a reply.